Türkiye
Son Dakika: Yargıtay’dan Canan Kaftancıoğlu kararı
12 Mayıs 2022 16:23
Yargıtay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında kararını açıkladı. Yargıtay’ın kararına göre, Kaftancıoğlu’nun 3 davadan aldığı ceza onanırken yargılandığı 2 dava ise düşürüldü. Kaftancıoğlu’nun cezası onanan 3 davada aldığı cezaların toplamının ise 4 yıl 11 ay olduğu belirtildi.
“İKTİDARDAKİ KÖTÜLÜĞÜ GÖNDERİNCEYE KADAR”
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na, sosyal medya paylaşımları nedeniyle “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Kaftancıoğlu’nun İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanarak 6 Eylül 2019’da mahkumiyetine karar verilen davanın temyiz incelemesini tamamladı.
Daire, Kaftancıoğlu’na “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”ten verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak”tan verilen 1 yıl 8 ay hapis cezalarını kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu gerekçesiyle onadı. Kaftancıoğlu’na, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezası ise 1 yıl 9 ay olarak düzeltilerek onandı.
Kaftancıoğlu’na, “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçundan verilen 2 yıl 8 hapis cezaları ise daire tarafından bozuldu.
ATILI SUÇUN UNSURLARININ OLUŞMADIĞI BELİRTİLDİ
Kaftancıoğlu’nun, sosyal medya paylaşımı ve bir televizyon kanalındaki konuşmaları nedeniyle “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırıldığı anımsatılan kararda, bu eylemlerin söz konusu suçun unsurlarını oluşturmadığı ifade edildi.
Kararda, “Terör örgütü propagandası yapma suçunun oluşması için terör örgütü ile ilgili bir öğretinin, düşüncenin veya inancın başkalarına tanıtılması, benimsetilmesi ya da yayılması amacıyla yapılmasının yanında terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, bu yöntemleri övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması gerekmektedir.” denildi.
“Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçu bakımından ise kararda, muhalif kişiliği ile bilinen Kaftancıoğlu’nun sosyal medyadaki paylaşımlarının bütününün incelendiğinde atılı suçun unsurlarının oluşmadığı belirtildi.
“İKTİDARDAKİ KÖTÜLÜĞÜ GÖNDERİNCEYE KADAR”
Kaftancıoğlu ise sosyal medya hesabı Twitter’dan Yargıtay’ın kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaftancıoğlu, şunları kaydetti: