Bizimle iletişime geçin

Gündem

Boğaziçili öğrenciler tutuklu arkadaşları Berke ve Perit için Silivri'den seslendi

01 Ocak 1970 02:00

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 2015’te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olrak atandı. Boğaziçi Üniversitesi’nin rektör seçimleri gelenekleri dışında gerçekleşen bu olaya tepki gösteren öğrenciler ve akademisyenler ‘kayyum rektör istemiyoruz’ diyerek kampüs içinde protestolar gerçekleştirdi. Akademisyenler her sabah rektörlük binasına sırtlarını dönerken öğrenciler protestolarına sokakta da devam etti.

Bu süreçte çok sayıda öğrenci gözaltına alınırken tutuklanan öğrenciler oldu. Daha sonra Bulu, görevden alınarak yerine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı. İnci’nin atanmasıyla protestolar da devam etti.

BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİNDEN TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Toplumsal Haber’den Umut Taştan’ın haberine göre; Boğaziçi protestolarına katılan öğrencilerden Berke Gök ve Perit Özen ise İnci’nin şikayeti sonrası 6 Ekim’de tutuklandı. 7 Ocak’ta duruşmaları görülecek olan Berke ve Perit için arkadaşları bugün Silivri Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı görüntelemek isteyenler ise jandarma tarafından engellendi.

Berke ve Perit için yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Berke ve Perit; üniversitenin özgürlüğü için mücadele eden, söz yetki karar üniversite bileşenlerine diyerek kayyumlara karşı direnişi büyüten iki öğrenci, iki direnişçi, sıra arkadaşlarımız… Bugün, işte burada Silivri Hapishanesindeler, tam 89 gündür tutsaklar. 89 gündür özgürlükten mahrumlar. Doğru düzgün yemek yiyemiyor, sağlık tedavilerini alamıyorlar. Eğitimlerine, yaşamlarına, geleceklerine saldırdılar. Arkadaşları, aileleri olarak sadece onları özgürlüklerinden değil, bizleri de onlardan mahrum bıraktılar.

‘ÖĞRENCİLER KORKSUN, MÜCADELE ETMESİN İSTEDİLER’

Arkadaşlarımız tutsaklar çünkü bizler direniş boyunca birbirimizin eylemlerinden öğrendik, direndikçe güçlendik; üniversitelerimize kelepçe takanların, irademizi yok sayanların, kampüslerimizi ranta açanların, kulüplerimizi kapatanların, akademinin içini boşaltanların, çürümüş düzenlerinin, saraylarının, iktidarlarının tepesine çıktık. İşte bundan korktular ve Naci’nin sıkâyeti, sarayın hedef göstermesiyle 2 sıra arkadaşımız Berke ve Perit 6 Ekim günü tutuklandı. Bu tutuklamalarla üniversiteyi özgürleştirme mücadelemizin üzerine bir korku ağı atabileceklerini sandılar, öğrenciler korksun mücadele etmesin istediler. Berke’nin sözlerini hatırlatalım “Mücadele umuttur, başka bir dünya mümkün”, biz de bu korkuyu parçalayarak yerine direnişi ve umudu koyuyoruz.

‘MELİH GİTTİ BİZ BURADAYIZ, NACİ GELDİ, O DA GİDECEK’

Evet, bugün arkadaşlarımızın tutsak olduğu bu yere umudu, direnişi, özgürlüğü haykırmaya geldik. Hatırlıyoruz, bundan tam 1 yıl önce atanmıştı Kayyum Melih Boğaziçi’ne. 4 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi önünde ise binler olmuştuk. Kayyum rektörlerle irademizin gasp edilmesini kabul etmedik, üniversitelerimize takılan kelepçeleri kabul etmedik. İlk günden itibaren haykırdık: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Söz, yetki, karar üniversite bileşenlerinin olsun ve rektörler seçimle belirlensin; kayyum rektörler istifa etsin; kampüslerdeki polis ablukası kalksın, özel güvenlik baskısı son bulsun; üniversitelerdeki baskı mekanizması olan YÖK kapatılsın demekten bir an bile vazgeçmedik. Talepler belirledik, dayanışmalar kurduk, inisiyatifler oluşturduk, binlerce öğrenci meydanları doldurduk. 6 ayda biter demişti Kayyum Melih, biz de, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız” demiştik. Melih gitti, biz buradayız. Naci geldi, o da gidecek, biz ise burada olmaya, direnişi büyütmeye devam edeceğiz.

‘TALEPLERİMİZİ HAYKIRDIK’

Üniversitelerde yeni dönemin başlamasıyla, yeni Kayyum Naci öğrenciler üzerinde baskıyı arttırdı; diğer kayyumlar ve iktidar, öğrencilerin sorunlarını katladı ve bizim taleplerimiz keskinleşti. Kayyumlar, öğrencilerin korkusundan kayyumluk binalarına ve sarayın gölgesine sığınırken birçok kampüste biz öğrenciler; barınma haklarımız için, eğitim haklarımız için, özgür üniversiteler için eyleme geçtik, taleplerimizi haykırdık.

‘DAVAMIZ 7 OCAK’TA ÇAĞLAYAN’DA’

Kayyumlara karşı direnen, onlara geçit vermeyen 14 arkadaşımız 6 ile 32 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor, 2 arkadaşımız , Berke ve Perit ise tutuklu yargılanmakta. Yargılandığımız iddianamede “‘Naci pabucu yarım çık dışarıya oynayalım, Naci kaç kaç kaç öğrenciler geliyor’ sloganları atmaya devam eden grup ile özel güvenlik görevlileri arasında arbede yaşanmıştır”  diye yazmışlar. Evet, söylediklerimizin arkasındayız, Naciler gerçekten kaçmalı, çünkü biz öğrenciler geliyoruz, bu kişileri de, işgal ettikleri makamları da azad edeceğiz. Bir anda atanan, arkadaşlarımızı hapseden, şiddete uğrayan kadınlara çıkmayan 6284u bir lafıyla ÖĞRENCİLERE karşı alanlar, defolup gidecek, bizler ise bu çürümüş zihniyetten uzak, kendi geleceğimizi kuracağız. Davamız, 7 Ocak’ta Çağlayanda. Arkadaşlarımızı alacağız.

‘BİZ BÖYLE ŞEYLERİ DAHA ÖNCE DE YAŞADIK’

Perit’in tutuklanmadan önce dediği gibi biz böyle şeyleri daha önce de yaşadık. Direnişin ilk üç ayında, ülkenin dört bir yanından bine yakın öğrenciyi gözaltına alanlar 1 arkadaşımızı ise tutuklamışlardı. Bu baskılara, tutuklamalara ise cevabımız; arkadaşlarımızı alacağız, Melih seni göndereceğiz olmuştu. Nitekim, tutuklu tüm arkadaşlarımızı aldık, kayyum Melih’İ gönderdik. Bugün ise biz öğrenciler, genişleyen günlük, akademik, siyasi, ekonomik taleplerimiz etrafında mücadeleyi büyütüyor ve direnişi hep bir adım öteye taşıyoruz. Bir gün barınma hakkımız için İTÜ’de, Yıldız’da, Koç’ta yurtlarda direnişteyiz; bir gün Mülkiye’de ekonomik krize karşı forumdayız; bir gün İÜ’de çetelere karşı üniversiteler bizimdir diyoruz; bir gün Boğaziçi’nde kayyum Naci’ye karşı söz, yetki, karar üniversitelerine diyerek taleplerimizi örgütlüyor direnişi büyütüyoruz.

‘BOĞAZİÇİ DİRENİŞİ TALEPLERİ GERÇEKLEŞENE KADAR DEVAM EDECEK’

Tam bir yıl önceydi Melih Bulu Boğaziçi’ne kayyum olarak atanıp direniş başladığında. Bugün buradan, Boğaziçi direnişçisi arkadaşlarımız Berke ve Perit’in tutuklu yargılandığı Silivri önünden bir kere daha haykırıyoruz: Boğaziçi Direnişi, talepleri gerçekleşene kadar devam edecek. Üniversiteler özgürleşecek, direniş sürecek!  Daha önce 11 arkadaşımızı nasıl aldıysak Berke ve Perit’i de öyle alacağız. 7 Ocak’ta “almaya geldik dostlar sizi” diye hep birlikte haykıracak, arkadaşlarımızı alacağız. Herkesi mücadeleyi, umudu büyütmeye; direnişi bir adım daha öteye taşımaya çağırıyoruz!”

Devamını Oku
Siyaset3 hafta önce

Erdoğan A takımını değiştirecek: AKP’de kritik gün salı!

Yerel3 hafta önce

İEF’te 30 Ağustos coşkusu Mert Demir’le yaşandı

Gündem3 hafta önce

CHP’li Özel: Kentsel dönüşüm için uyarı düdüğü çalacağız

Gündem3 hafta önce

AKP’li Özlem Zengin’den ‘Dilruba’ açıklaması: ‘Üzgünüm’ demesini beklerdim’

Gündem3 hafta önce

AKP’li Ömer Çelik’ten, Özgür Özel’e ‘Dilruba Kayserilioğlu’ tepkisi: ‘Protokolde ağırlanması kabul edilemez’

Siyaset4 hafta önce

CHP’de Tüzük Kurultayı Öncesi ‘Birlik’ ve ‘İktidar’ Vurgusu

Siyaset4 hafta önce

CHP’ye ‘elitist’ diyen Erdoğan, koruma ordusuna 2,4 milyar harcıyor

Siyaset4 hafta önce

‘Züppe’ İfadesi İçin Emsal Karar: Hakaret Sayılmıyor

Gündem4 hafta önce

FETÖ’nün Kilit İsimlerine Yönelik Operasyon: 3 Şüpheli Yakalandı

Gündem4 hafta önce

Ali Yerlikaya: İstanbul’da 2 ayrı organize suç örgütü üyesi 11 şüpheli tutuklandı

Siyaset4 hafta önce

CHP’li Gürer: Ürün hasadından önce önlem alınmalıdır

Sağlık4 hafta önce

İstanbul Havalimanı’nda M Çiçeği Alarmı: 11 Afrika Ülkesi Takip Altında

Ekonomi4 hafta önce

Dolar/TL’de Yeni Bir Eşik Aşıldı: Tarihi Rekor Yenilendi!

Siyaset4 hafta önce

TCDD’de hizmet alımı yoluyla çalışana kadro yok

Kültür-Sanat1 ay önce

Melisa Sözen’den Hedef Gösterilmesine Sert Tepki: “Linç Kültürünün Bir Parçası Olmayın”

Siyaset1 ay önce

Ekrem İmamoğlu: “Kemal Bey ile Sorunum Olabilir mi?”

Sağlık1 ay önce

Son Dakika: Ankara’da Maymun Çiçeği Karantinası İddiaları

Türkiye1 ay önce

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Önemli Açıklamalar

Gündem1 ay önce

Narkoçelik-33 Operasyonlarında Büyük Başarı: 1,5 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi

Siyaset1 ay önce

Pazarcı esnafı: İki karpuz satıp bir litre mazot alıyorum

Siyaset2 yıl önce

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan yeni video

Türkiye2 yıl önce

Son Dakika: Yargıtay’dan Canan Kaftancıoğlu kararı

Ekonomi2 yıl önce

Darphane, 2 TL’lik madeni para basmak için hazırlık yapıyor

Siyaset9 ay önce

Rahmi Koç uçağını satışa çıkardı

Gündem2 yıl önce

Konya Teknokent’te Metaverse Buluşması

Gündem2 yıl önce

Bülent Ecevit ve Arayış

Gündem3 yıl önce

Arayış, yandaşların “100 bin TL’lik otel” haberini boşa çıkardı: ‘O paraya oda yok’

Gündem3 yıl önce

“AKP neden, umutsuzluk sonuçtur!”

Gündem3 yıl önce

Akıllara durgunluk veren kaza!

Gündem2 yıl önce

Canan Kaftancıoğlu cezaevine girecek mi?

Magazin3 yıl önce

Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetine ilişkin yeni ayrıntılar

Magazin2 yıl önce

Aynur Aydın'dan 'sevgiliye çıplak fotoğraf' yorumu

Gündem2 yıl önce

İmamoğlu Ne Yapıyor?

Siyaset2 yıl önce

Ümit Özdağ’ı üzecek açıklama CHP’li Gürsel Tekin’den geldi: “CHP tabanında iki isim var”

Magazin3 yıl önce

İlk kurşun masa altından gelmiş! İşte Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinin nedeni ve detayları

Gündem2 yıl önce

Gülşen’in ev hapsi sona erdi

Eğitim3 yıl önce

ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARI AÇIKLANDI! 2022 Sözleşmeli öğretmenlik tercih sonuçları sorgulama ve taban puanları

Siyaset7 ay önce

İBB Kent Lokantaları ramazanda açık olacak mı?

Magazin3 yıl önce

Ece Erken ilk ne söyledi?

Eğitim3 yıl önce

Konya’da 30 üniversite öğrencisi zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı

Popüler