Bizimle iletişime geçin

Gündem

Harvard Üniversitesi'nden 'İngilizlerin kökeni ve Türk çiftçiler' araştırması

23 Aralık 2021 14:14

ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, İngilizlerin kökenine dair bilinmeyenleri ortaya çıkardı.

İnsan genetiği konusunda önde gelen bir uzman olan Harvard Üniversitesi’nden Prof. David Reich tarafından yönetilen ekip, İngilizlerin kökeninin aslında Anadolu’daki Türk çiftçilerden geldiğini ortaya koydu. Ancak İskoçlar için durumun farklı olduğu bildirildi.

İngiltere merkezli Nature dergisinde yayımlanan makalede, İngiliz halkının aslında 11 bin yıl önce bölgede bulunan avcı-toplayıcı nüfusun bir parçası olmadığı aktarıldı.

ANADOLU İLE BAĞLANTI 

Yapılan araştırmalarda, İngiliz soyunun, Avrupalı çiftçilerden geldiği, Avrupalı çiftçileri oluşturan topluluğun ise adaya 6 bin yıl önce ulaşan Anadolu çiftçileri ile bağlantılı olduğu aktarıldı.

Birkaç yüz yıl içinde bu ilk Avrupalı çiftçiler, yerli İngiliz nüfusunun yüzde 99’undan fazlasının yerini aldığı belirtildi.

İngilizlerin köken hikayesi son dönemde pek çok kez konuşulup yazıldı. Buna göre, yaklaşık 3 bin yıl önce İngilizler Fransa üzerinden adalara büyük bir akın düzenledi. Bu akın, insan popülasyonu genetiği konusunda önde gelen bir uzman olan Harvard Üniversitesi’nden Prof. David Reich tarafından yönetilen çok disiplinli geniş bir ekip tarafından anlaşıldı.

ANADOLU’DAN ÇIKIŞ

Büyük Britanya’daki modern insan varlığı, değişen iklimin bir işleviydi. Son Buz Devri sırasında, Britanya’nın çoğu buzullarla kaplıydı ve muhtemelen tamamı yaşanmaz durumdaydı. Ancak, Kuzey Denizi’ndeki buzulların birbirine kilitlenmesi ile Doggerland üzerinden Avrupa’ya bağlandı. Yaklaşık 14 bin yıl önce, buzullar Britanya’dan çekilmeye başladığında, hem hayvanlar hem de insanlar adaya geri döndüler. 11 bin 12 bin yıl önce ana kıtadan gelen avcı-toplayıcılar tarafından kalıcı olarak işgal edildi.

Reich, bu inovasyonun önce Anadolu’nun güneyine ve ardından Avrupa’ya yaklaşık 8 bin 500 yıl önce yayıldığını açıklıyor. İlk çiftçilerin ilk olarak Anadolu’ya yerleştiği ve burada 6 bin yıl önce Avrupalı çiftçilerle tanıştıkları ifade ediliyor. Bu çiftçilerin daha sonra Büyük Britanya ve İrlanda’ya göç ettiği aktarılıyor.

Genetik analizlerin gösterdiğine göre, yerel avcı-toplayıcıların neredeyse soyu tükendi ve çoğunun yerini nesiller önce Anadolu’dan gelen çiftçiler aldı.

KÜLTÜREL DEĞİŞİMLER YAŞANDI

Ortak yazar Ian Armit, tamamen arkeolojik buluntuların İngiltere’deki bu ilk çiftçileri Anadolu’nun ilk çiftçileriyle bağdaştıramayacağını söylerken, “Anadolu’dan çıkışla İngiltere’ye varış arasında binlerce yıl geçti. Anadolu tarımcıları ile ilk İngiliz çiftçiliği arasında birçok kültürel dönüşüm yaşandı.” ifadelerinde bulundu.

Araştırmada, İngiliz, Gal ve İskoç halkının kökenleri araştırıldı. Kökenleri oluşturan ırklar yüzdelerle gösterildi.

Çalışmanın yazarı, “Ancak bu ilk çiftçiler, İngiliz arkeolojik kayıtlarında gözlemlenebilir yenilikler getirdiler. Örneğin, cilalı taş döneminde kullanılan aletler ve çanak çömlek getirdiler Armit, “İneği ve diğer evcil hayvanları ve bitkileri de adaya onların taşıdığı söyleniyor” dedi.

Bugünün İngilizleri yani Büyük Britanya’nın güneydoğusunda yaşayan insanlar erken dönem Avrupalı ​​çiftçilerin soyundan geliyor. Ve bu onları İskoçlardan ayırıyor…. Peki bu nasıl gerçekleşti?

FRANSA ETKİSİ

Cevap, araştırmacıların vahiylerinde yatıyor: 2 bin 800 ila 3 bin 300 yıl önce, Orta ila Geç Tunç Çağı boyunca insanların güney İngiltere’ye büyük bir göç düzenlediğine inanılıyor. Nüfusun yarısından fazlasını değiştiren bu göçten kuzey bölgeler ve İskoçya etkilenmezken, etnik köken üzerinde büyük bir etki yaptığına inanılıyor.

“Bu insanlar nereden geldi?” sorusunun yanıtını ise Reich veriyor. “Fransa, büyük olasılıkla: Analizlere göre, genetik olarak Geç Tunç Çağı’ndaki güney İngilizler, Fransa’daki Geç Tunç ve Demir Çağı popülasyonlarına çok benziyor.”

Reich, “Genetik verilerden, Beher kültürü geldikten sonra Erken Tunç Çağı’nda, kuzey ve güney Britanya’da bozkır atalarının ve çiftçi atalarının oranlarının aynı olduğunu biliyorduk” diyor. “4 bin 500 yıl öncesinden günümüze, güney Britanya’da çiftçi atalarının oranını yükselten, ancak İskoçya’da olmayan bir şey oldu. Belli ki büyük bir şey oldu. Ne olduğunu bilmiyorduk ama İngilizlerden daha az çiftçi ataları olduğu için Saksonlar olmadığını biliyorduk.”

İNGİLTERE’YE BÜYÜK GÖÇ

Şaşırtıcı bir şekilde, ekip, karşılaştırma için İngiltere’deki ve Orta ve Batı Avrupa’daki ilgili Geç Tunç Çağı ve Demir Çağı’ndan daha fazla genetik veri topladı. Yaklaşık 3 bin 000 yıl önce (Geç Tunç Çağı) ilk Avrupalı ​​çiftçilerden güney İngiltere’ye inen bir insan akını olduğu sonucuna vardılar.

Reich, bu kişiler için “Büyük olasılıkla Fransa’dan geldiler ve daha önceki göçler Hollanda gibi daha kuzey yerlerden gelmiş olabilir ancak kanıtlanmamıştır” diyor.

Peki İskoçlar ve İrlandalılar kim? Daha sonraki göçlerden daha az etki ile yaklaşık 4.500 yıl önce bozkır Bell Beaker göçmenlerinin daha doğrudan torunlarıdır.

Reich, bu aşırı nüfus değişimini tanıdık bir zeminde resmediyor: Stonehenge.

STONHENGE’NİN İNŞAATÇILARI

Stonehenge, erken dönem Avrupalı ​​çiftçilerin ilk akınının torunları tarafından inşa edildi. Ancak bu çiftçilerin yerini daha sonra bozkır halkının torunları aldı.

Reich, Romalılar çekildikten 1600 yıl önce İngiltere’ye ilk İngilizceyi getiren Saksonlar gibi daha sonra akınlar olduğunu ve bunun da oldukça yüksek bir nüfus devri ile sonuçlandığını belirtiyor. “Ve belki de henüz keşfedilmemiş başka insan hareketleri de vardı.” diyor.

Yapılan araştırmalarda, İngilizlerin ataların yalnızca yüzde 0,1’inden daha azının Buz Devri azalırken gelen orijinal avcı-toplayıcılardan geldiği ortaya çıkarılırken, İngilizlerin, Fransız ve Türklerle ortak genetik konusunda düşündüklerinden daha fazla ortak yönleri olduğunu da ortaya koydu.

‘ORTAK ÇOK ATALARI VARDIR’

Reich, “Dünyanın herhangi bir yerinde, tarih öncesinden süreklilik, saflık fikrini, genetik veriler ışığında sürdürmek zor” derken, günümüz popülasyonlarının çoğunlukla uzak bölgelerden gelen büyük ölçekli hareketlerin sonucu olduğuna dair kanıtların çok güçlü olduğunu da belirtti.

“Herhangi bir bölgedeki insanlar, binlerce yıl önce aynı bölgede yaşayanlardan neredeyse her zaman ortak çok az ataya sahiptir” dedi.(Sözcü)

Devamını Oku
Siyaset3 hafta önce

Erdoğan A takımını değiştirecek: AKP’de kritik gün salı!

Yerel3 hafta önce

İEF’te 30 Ağustos coşkusu Mert Demir’le yaşandı

Gündem3 hafta önce

CHP’li Özel: Kentsel dönüşüm için uyarı düdüğü çalacağız

Gündem3 hafta önce

AKP’li Özlem Zengin’den ‘Dilruba’ açıklaması: ‘Üzgünüm’ demesini beklerdim’

Gündem3 hafta önce

AKP’li Ömer Çelik’ten, Özgür Özel’e ‘Dilruba Kayserilioğlu’ tepkisi: ‘Protokolde ağırlanması kabul edilemez’

Siyaset3 hafta önce

CHP’de Tüzük Kurultayı Öncesi ‘Birlik’ ve ‘İktidar’ Vurgusu

Siyaset3 hafta önce

CHP’ye ‘elitist’ diyen Erdoğan, koruma ordusuna 2,4 milyar harcıyor

Siyaset4 hafta önce

‘Züppe’ İfadesi İçin Emsal Karar: Hakaret Sayılmıyor

Gündem4 hafta önce

FETÖ’nün Kilit İsimlerine Yönelik Operasyon: 3 Şüpheli Yakalandı

Gündem4 hafta önce

Ali Yerlikaya: İstanbul’da 2 ayrı organize suç örgütü üyesi 11 şüpheli tutuklandı

Siyaset4 hafta önce

CHP’li Gürer: Ürün hasadından önce önlem alınmalıdır

Sağlık4 hafta önce

İstanbul Havalimanı’nda M Çiçeği Alarmı: 11 Afrika Ülkesi Takip Altında

Ekonomi4 hafta önce

Dolar/TL’de Yeni Bir Eşik Aşıldı: Tarihi Rekor Yenilendi!

Siyaset4 hafta önce

TCDD’de hizmet alımı yoluyla çalışana kadro yok

Kültür-Sanat1 ay önce

Melisa Sözen’den Hedef Gösterilmesine Sert Tepki: “Linç Kültürünün Bir Parçası Olmayın”

Siyaset1 ay önce

Ekrem İmamoğlu: “Kemal Bey ile Sorunum Olabilir mi?”

Sağlık1 ay önce

Son Dakika: Ankara’da Maymun Çiçeği Karantinası İddiaları

Türkiye1 ay önce

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Önemli Açıklamalar

Gündem1 ay önce

Narkoçelik-33 Operasyonlarında Büyük Başarı: 1,5 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi

Siyaset1 ay önce

Pazarcı esnafı: İki karpuz satıp bir litre mazot alıyorum

Siyaset2 yıl önce

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan yeni video

Türkiye2 yıl önce

Son Dakika: Yargıtay’dan Canan Kaftancıoğlu kararı

Ekonomi2 yıl önce

Darphane, 2 TL’lik madeni para basmak için hazırlık yapıyor

Siyaset9 ay önce

Rahmi Koç uçağını satışa çıkardı

Gündem2 yıl önce

Konya Teknokent’te Metaverse Buluşması

Gündem2 yıl önce

Bülent Ecevit ve Arayış

Gündem3 yıl önce

Arayış, yandaşların “100 bin TL’lik otel” haberini boşa çıkardı: ‘O paraya oda yok’

Gündem3 yıl önce

“AKP neden, umutsuzluk sonuçtur!”

Gündem3 yıl önce

Akıllara durgunluk veren kaza!

Gündem2 yıl önce

Canan Kaftancıoğlu cezaevine girecek mi?

Magazin3 yıl önce

Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetine ilişkin yeni ayrıntılar

Magazin2 yıl önce

Aynur Aydın'dan 'sevgiliye çıplak fotoğraf' yorumu

Gündem2 yıl önce

İmamoğlu Ne Yapıyor?

Siyaset2 yıl önce

Ümit Özdağ’ı üzecek açıklama CHP’li Gürsel Tekin’den geldi: “CHP tabanında iki isim var”

Magazin3 yıl önce

İlk kurşun masa altından gelmiş! İşte Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinin nedeni ve detayları

Gündem2 yıl önce

Gülşen’in ev hapsi sona erdi

Eğitim3 yıl önce

ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARI AÇIKLANDI! 2022 Sözleşmeli öğretmenlik tercih sonuçları sorgulama ve taban puanları

Siyaset7 ay önce

İBB Kent Lokantaları ramazanda açık olacak mı?

Magazin3 yıl önce

Ece Erken ilk ne söyledi?

Eğitim3 yıl önce

Konya’da 30 üniversite öğrencisi zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı

Popüler