Bizimle iletişime geçin

Siyaset

Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’den Ali Yerlikaya’ya uyuşturucu eleştirisi

08 Kasım 2023 15:39

HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İçişleri Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “‘Uyuşturucuyla mücadele ediyoruz’ diyorsunuz. Türkiye, uyus¸turucu pazarı hâline geldi, uyus¸turucunun dagˆıtım üssü hâline geldi ve her geçen gün, maalesef, bu ülkenin çocukları, gelecegˆimiz, çocuklarımız uyus¸turucu kullanmaya yaygın biçimde devam ediyorlar. Dolayısıyla bu konudaki çalıs¸malarınızın bas¸arılı oldugˆunu söylemek güç” dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi görüşülüyor. HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Bakan Ali Yerlikaya’nın uyuşturucuyla mücadele konusundaki açıklamalarını eleştirerek şunları söyledi:

“2015 tarihinden bugüne partimizin tabanına, biles¸enlerine, yöneticilerine yönelik saldırılarda 16 bin kis¸i gözaltına alındı; aralarında es¸ genel bas¸kanlarımız var, milletvekillerimiz var; il, ilçe bas¸kanlarımız var; genel merkez yöneticilerimiz var, üyelerimiz var; en az 5 bin kis¸i tutuklandı bu süre içerisinde. 2022 yılı içerisinde tespit edebildigˆimiz kadarıyla 2.465 kis¸i gözaltına alındı ve bunların bir kısmı tutuklandı.  Gözaltına alınan arkadas¸larımıza yöneltilen suçlamalar ise ‘Nevroz’ gibi etkinliklere katılmaktı, basın açıklamalarına katılmaktı, protesto etkinliklerine katılmaktı; demokratik, barıs¸çıl protesto etkinliklerine katıldıkları için binlerce arkadas¸ımız gözaltına alınmaya devam ediyor. 

S¸imdi, siz, ülkenin güvenligˆine dair yapılanları uzun uzun anlattınız ama uluslararası tablo, uluslararası aras¸tırmalar bu söyledigˆinizi dogˆrulamıyor Sayın Bakan. Bakın, bundan kısa bir süre önce, Eylül 2023’te Küresel Organize Suçlar Endeksi 2023 Raporu yayınlandı. Muhtemelen bu raporla ilgili bilginiz vardır, gerçekten bu ülkeyi onurlandıran sonuçlar var; 193 ülke arasında Türkiye en kötü 14’üncü ülkeymis¸ yani Türkiye, övündügˆünüz yirmi bir yıllık AKP iktidarı döneminde küresel organize suç cenneti hâline getirilmis¸. Batı Asya grubunda en kötü 4’üncü, 46 Asya ülkesi içinde de en kötü 6’ncı ülke durumundadır Türkiye. Ülke, âdeta bir suç ülkesi hâline getirildi. Bakın, dünyada ne kadar mafya lideri, uyus¸turucu baronu varsa ülkemizde cirit atıyor; villalarda, malikânelerde krallar gibi yas¸ıyor. Bizler bu kis¸ilerin ülkemizde yas¸adıgˆını ya ölünce ya da mafya içi hesaplas¸malarda öldürülünce ögˆreniyoruz. Elbette biz ‘Bunun sorumlusu sizsiniz’ demiyoruz, ‘Sizin Bakanlıgˆınız döneminde oldu’ demiyoruz Sayın Bakan ama size bu mirası bırakan selefleriniz, ülkenin bütün suçlularının idolü olan o selefleriniz, hepsinin fotogˆraf albümlerinin birinci sayfasında olan selefleriniz ülkeyi, maalesef, bu hâle getirdiler. Bu konuda neler yapacagˆınızı hep birlikte görecegˆiz. Bir süredir suç örgütlerine yönelik operasyonlar çars¸af çars¸af yayınlanıyor ama egˆer uluslararası raporlarda Türkiye’nin durumuna dair herhangi bir göstergede degˆis¸iklik olmazsa, emin olun, bütün dünya bunu sadece bir gösteris¸ olarak algılayacaktır. Umarım, bu ülkede yas¸ayan herkesi ve uluslararası kurulus¸ları ikna edebilirsiniz. 

TÜRKİYE UYUŞTURUCU PAZARI HALİNE GELDİ”

S¸imdi, bir bas¸ka mesele s¸u: Uyus¸turucuyla çok mücadele ettigˆinizi söylüyorsunuz. Ben size bir tane örnek vereyim, biliyorsunuz, en önemlilerinden bir tanesidir bu. 3 Nisan 2020 tarihinde Kolombiya’nın Buenaventura Limanı’nda 4,9 ton kokain ele geçirilmis¸, kokainin I·stanbul’a gönderilmek üzereyken ele geçirildigˆi açıklanmıs¸tı. I·stanbul Emniyet Müdürlügˆü bundan on altı ay sonra bu geminin getirecegˆi malın alıcısı olan s¸irketin sahibini gözaltına aldı ama sonrasında ne oldugˆunu bilmiyoruz. 265 milyon dolar yani 7,5 milyar TL degˆerinde bir uyus¸turucudan söz ediyoruz Sayın Bakan. S¸imdi, Kolombiya ile Türkiye’nin arası kus¸ uçus¸u 11.300 kilometre. Cebelitarık’tan yani Atlas Okyanusu’nun Akdeniz giris¸i olan Cebelitarık’tan Türkiye’nin arası da yaklas¸ık 4.500 kilometre. S¸imdi, Sayın Bakan, bize bunu açıklarsanız çok seviniriz: Uyus¸turucu tacirleri Avrupa ve Orta Dogˆu pazarına dagˆıtacakları, satacakları bu kokaini, eroini, her tür uyus¸turucuyu satmak için neden Portekiz’i, I·spanya’yı, Fransa’yı, I·talya’yı, Hırvatistan’ı, Arnavutluk’u, Yunanistan’ı degˆil de Türkiye’nin limanlarını seçiyor? Avrupa pazarına uyus¸turucuyu dagˆıtmak için bütün bu ülkeleri geçtikten sonra, fazladan 4 bin 500 kilometre yol yaptıktan sonra neden Türkiye’ye getiriyor uyus¸turucuyu? Bir kısmının Orta Dogˆu pazarına satılacagˆı için Türkiye’ye getirildigˆini biliyoruz ama Avrupa’ya satılan uyus¸turucuyu da egˆer Türkiye’ye getiriyor ise uyus¸turucu baronları ve tacirleri demek ki Türkiye’nin limanları uyus¸turucu tacirleri için mallarını ülkeye rahat sokabilecekleri liman hâline getirilmis¸tir. Egˆer bu konuda gerekli güvenlik önlemlerinin alındıgˆını düs¸ünüyorsanız, gerçekligˆin bunun tam aksi oldugˆu çok ortada. 

S¸imdi, s¸unu söyleyeyim yani digˆer bakanlıkların bütçeleri görüs¸ülürken de bunları anlattık. Biz uyus¸turucuyla mücadele edilmesi gerektigˆini savunuyoruz, burada herkes savunuyor. Yani bu uyus¸turucu kullanımının bırakın üniversitelere, liselere, ortaokullara kadar yayıldıgˆını bu ülkede yas¸ayan herkes biliyor fakat maalesef, Hükûmetin anlattıkları ile bu ülkenin gerçekleri aynı degˆil. ‘Uyus¸turucuyla mücadele ediyoruz’ diyorsunuz. Türkiye, uyus¸turucu pazarı hâline geldi, uyus¸turucunun dagˆıtım üssü hâline geldi ve her geçen gün, maalesef, bu ülkenin çocukları, gelecegˆimiz, çocuklarımız uyus¸turucu kullanmaya yaygın biçimde devam ediyorlar. Dolayısıyla, bu konudaki çalıs¸malarınızın bas¸arılı oldugˆunu söylemek güç.”

Kaynak:ANKA

Devamını Oku
Siyaset3 hafta önce

Erdoğan A takımını değiştirecek: AKP’de kritik gün salı!

Yerel3 hafta önce

İEF’te 30 Ağustos coşkusu Mert Demir’le yaşandı

Gündem3 hafta önce

CHP’li Özel: Kentsel dönüşüm için uyarı düdüğü çalacağız

Gündem3 hafta önce

AKP’li Özlem Zengin’den ‘Dilruba’ açıklaması: ‘Üzgünüm’ demesini beklerdim’

Gündem3 hafta önce

AKP’li Ömer Çelik’ten, Özgür Özel’e ‘Dilruba Kayserilioğlu’ tepkisi: ‘Protokolde ağırlanması kabul edilemez’

Siyaset3 hafta önce

CHP’de Tüzük Kurultayı Öncesi ‘Birlik’ ve ‘İktidar’ Vurgusu

Siyaset3 hafta önce

CHP’ye ‘elitist’ diyen Erdoğan, koruma ordusuna 2,4 milyar harcıyor

Siyaset4 hafta önce

‘Züppe’ İfadesi İçin Emsal Karar: Hakaret Sayılmıyor

Gündem4 hafta önce

FETÖ’nün Kilit İsimlerine Yönelik Operasyon: 3 Şüpheli Yakalandı

Gündem4 hafta önce

Ali Yerlikaya: İstanbul’da 2 ayrı organize suç örgütü üyesi 11 şüpheli tutuklandı

Siyaset4 hafta önce

CHP’li Gürer: Ürün hasadından önce önlem alınmalıdır

Sağlık4 hafta önce

İstanbul Havalimanı’nda M Çiçeği Alarmı: 11 Afrika Ülkesi Takip Altında

Ekonomi4 hafta önce

Dolar/TL’de Yeni Bir Eşik Aşıldı: Tarihi Rekor Yenilendi!

Siyaset4 hafta önce

TCDD’de hizmet alımı yoluyla çalışana kadro yok

Kültür-Sanat1 ay önce

Melisa Sözen’den Hedef Gösterilmesine Sert Tepki: “Linç Kültürünün Bir Parçası Olmayın”

Siyaset1 ay önce

Ekrem İmamoğlu: “Kemal Bey ile Sorunum Olabilir mi?”

Sağlık1 ay önce

Son Dakika: Ankara’da Maymun Çiçeği Karantinası İddiaları

Türkiye1 ay önce

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Önemli Açıklamalar

Gündem1 ay önce

Narkoçelik-33 Operasyonlarında Büyük Başarı: 1,5 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi

Siyaset1 ay önce

Pazarcı esnafı: İki karpuz satıp bir litre mazot alıyorum

Siyaset2 yıl önce

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan yeni video

Türkiye2 yıl önce

Son Dakika: Yargıtay’dan Canan Kaftancıoğlu kararı

Ekonomi2 yıl önce

Darphane, 2 TL’lik madeni para basmak için hazırlık yapıyor

Siyaset9 ay önce

Rahmi Koç uçağını satışa çıkardı

Gündem2 yıl önce

Konya Teknokent’te Metaverse Buluşması

Gündem2 yıl önce

Bülent Ecevit ve Arayış

Gündem3 yıl önce

Arayış, yandaşların “100 bin TL’lik otel” haberini boşa çıkardı: ‘O paraya oda yok’

Gündem3 yıl önce

“AKP neden, umutsuzluk sonuçtur!”

Gündem3 yıl önce

Akıllara durgunluk veren kaza!

Gündem2 yıl önce

Canan Kaftancıoğlu cezaevine girecek mi?

Magazin3 yıl önce

Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetine ilişkin yeni ayrıntılar

Magazin2 yıl önce

Aynur Aydın'dan 'sevgiliye çıplak fotoğraf' yorumu

Gündem2 yıl önce

İmamoğlu Ne Yapıyor?

Siyaset2 yıl önce

Ümit Özdağ’ı üzecek açıklama CHP’li Gürsel Tekin’den geldi: “CHP tabanında iki isim var”

Magazin3 yıl önce

İlk kurşun masa altından gelmiş! İşte Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinin nedeni ve detayları

Gündem2 yıl önce

Gülşen’in ev hapsi sona erdi

Eğitim3 yıl önce

ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARI AÇIKLANDI! 2022 Sözleşmeli öğretmenlik tercih sonuçları sorgulama ve taban puanları

Siyaset7 ay önce

İBB Kent Lokantaları ramazanda açık olacak mı?

Magazin3 yıl önce

Ece Erken ilk ne söyledi?

Eğitim3 yıl önce

Konya’da 30 üniversite öğrencisi zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı

Popüler